Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2012

Νομίζετε ότι ξέρετε τα πάντα για το χιόνι;;

Όλοι τώρα τα Χριστούγεννα και γενικά το χειμώνα ευχόμαστε να χιονίσει (ίσως όχι τόσο πολύ φέτος για άλλους όμως λόγους). Για εμάς λοιπόν που λατρεύουμε το χιόνι θα παρουσιάσω κάποιες λεπτομέρειες που μάλλον αγνοούμε για το αγαπημένο καιρικό φαινόμενο μικρών και μεγάλων!
Το χιόνι λοιπόν διαθέτει τη δική του ορολογία. Βεβαίως! Αναφέρομαι φυσικά στους σκιέρ οι οποίοι στις αρχές του 20ου αιώνα άρχισαν να περιγράφουν τα διάφορα "είδη" του χιονιού χρησιμοποιώντας συγκεκριμένες λέξεις. "Pow Pow" λοιπόν είναι το φρέσκο χιόνι που έχει τη μορφή σκόνης και είναι μαλακό και αφράτο. Το "Champagne snow" είναι εξαιρετικά χαμηλό σε υγρασία κι ούτε χιονόμπαλα δεν μπορεί να φτιάξει κανείς! Αντιθέτως το "Champagne Powder" είναι ιδανικό για σκι γιατί είναι λείο και στεγνό, ενώ το "Mashed Potatoes" το πυκνό και βαρύ χιόνι, πράγμα που το καθιστά δύσκολο για σκι.
Το χιόνι μπορεί να είναι χρωματιστό! Μάλιστα τα χρώματά του κυμαίνονται από πορτοκαλί και πράσινο μέχρι μωβ και κίτρινο. Αυτό φυσικά οφείλεται σε άλγη, μικρούς και ανθεκτικούς στο κρύο φωτοσυνθετικούς μικροοργανισμούς που αναπτύσσονται στο χιόνι και στον πάγο σε πολικές και αλπικές περιοχές. Το χιόνι είναι άχρωμο, το λευκό του χρώμα αφείλεται στο φως του ήλιου που απορροφάται ομοιόμορφα από την επιφάνεια του χιονιού και το κάνει λευκό. Το χρωματιστό χιόνι δημιουργείται από τα στελέχη των άλγεων αφού πέσει στο έδαφος.
Κάθε χειμώνα ένα επτάκις εκατομμύριο από κρυστάλλους χιονιού πέφτουν στη γη, ενώ μία νιφάδα χιονιού χρειάζεται ένα εκατομμύριο σταγονίδια για να δημιουργηθεί. Η μεγαλύτερη νιφάδα χιονιού βρέθηκε το 1887 στο Fort Keogh της Montana και, σύμφωνα με το βιβλίο Γκίνες είχε 38 εκατοστά πλάτος και 20 εκατοστά πάχος! (μια κανονική νιφάδα είναι μικρότερη από 2,5 εκατοστά). Επίσης ρεκόρ χιονόπτωσης σημειώθηκε το 1998-1999 στο όρος Baker στο North Cascades της Washington, με συσσώρευση 29 μέτρων χιονιού!
Για το τέλος σας άφησα μια πιο καλλιτεχνική πλευρά του χιονιού..Μια ομάδα 600 γλυπτών παρουσίασε στο Φεστιβάλ Γλυπτικής Harbin Ice and Snow το 2007, το μεγαλύτερο γλυπτό από χιόνι με τίτλο "Ρομαντικά Συναισθήματα". Το γλυπτό αυτό είχε μήκος 200 μέτρα και ύψος 35. Πραγματικό αριστούργημα!
                                                                                                              Μ.

πηγή: maidanoi.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε μας την asinARTisia σου!