Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2012

Από πού προήλθε η φράση πήγε για μαλλί και βγήκε κουρεμένος..;

Καθημερινά στο λόγο μας χρησιμοποιούμε διάφορες φράσεις των οποίων αγνοούμε την προέλευση και την ιστορία..Σήμερα λοιπόν θα σας πω πώς προέκυψε η φράση πήγε για μαλλί και βγήκε κουρεμένος, έτσι ώστε την επόμενη φορά που θα την ακούσετε να το παίξετε έξυπνοι αποκαλύπτοντας την προέλευσή της. Κοινώς για εσάς δουλεύω.
Η φράση αυτή λοιπόν πηγαίνει πίσω στο χρόνο, συγκεκριμένα στην εποχή που τα ελληνικά παράλια πλήττονταν από επιδρομές πειρατών. Ανάμεσα σ΄αυτούς ήταν και οι Αλγερινοί οι οποίοι θανάτωναν τα γυναικόπαιδα, ή άρπαζαν τις όμορφες κοπέλες για να τις πουλήσουν στα σκλαβοπάζαρα. Εκείνη την εποχή στη Μήλο υπήρχαν μεγάλα κέντρα ταπητουργίας που παρήγαγαν χαλιά με πολύ ωραία σχέδια. Τα χαλιά αυτά πωλούνταν ιδιαίτερα ακριβά σε πλουσίους της Πόλης, της Κύπρου ή της Βενετίας.
Μια νύχτα λοιπόν, ο Αλή Μεχμέτ Χαν, φοβερός κουρσάρος, αποβιβάστηκε με τους άντρες του στη Μήλο με σκοπό να τη λεηλατήσει. Οι πειρατές μπήκαν στα εργαστήρια των χαλιών για να αρπάξουν το εξαιρετικής ποιότητας μαλλί που είχαν, έγιναν όμως αντιληπτοί από τους κατοίκους του νησιού, οι οποίοι τους περικύκλωσαν και τους έπιασαν. Αντί όμως να τους σκοτώσουν, τους ξύρισαν το κεφάλι και τα γένια και τους έστειλαν δώρο στον βυζαντινό αυτοκράτορα. Κι έτσι προέκυψε η φράση πήγαν για μαλλί και βγήκαν κουρεμένοι.
                                                                                                                                          Μ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε μας την asinARTisia σου!