Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2012

Διεθνής Ημέρα Εθελοντισμού για την Οικονομική και Κοινωνική Ανάπτυξη

Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου σήμερα και είναι η Διεθνής Ημέρα Εθελοντισμού για την Οικονομική και Κοινωνική Ανάπτυξη. Η ημέρα αυτή θεσπίστηκε από τον ΟΗΕ το 1985 με σκοπό να αποτίσει φόρο τιμής στα εκατομμύρια των ανθρώπων που έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στον εθελοντισμό και κατ' επέκταση στην ανθρωπότητα.
Τι σημαίνει όμως εθελοντισμός; Πρακτικά είναι η ηθελημένη παροχή υπηρεσιών για κάποιο κοινωφελή σκοπό. Κανονικά οι εθελοντές δεν πρέπει να περιμένουν υλικά ανταλλάγματα για ό,τι προσφέρουν. Υπάρχουν όμως και απόψεις που υποστηρίζουν ότι προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητά της η εθελοντική εργασία πρέπει να αμείβεται. Συχνά η αμοιβή αυτή των εθελοντών δεν είναι τόσο χρηματική, όσο η προσφορά στέγης και τροφής από τους κατοίκους της περιοχής την οποία βοηθούν. Ο εθελοντισμός μπορεί να είναι επίσημος, όπως είναι η προσφορά προς μια μη κυβερνητική οργάνωση ή ένα ίδρυμα, αλλά και ανεπίσημος και αφορά παροχή βοήθειας σε πιο προσωπικό επίπεδο.
Ιδιαίτερη απήχηση στις μέρες μας παρουσιάζει και ο εθελοντισμός που σχετίζεται με τις μη κυβερνητικές οργανώσεις και αφορά θέματα όπως η οικολογία, ο αθλητισμός ή η επανένταξη κοινωνικών ομάδων που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, π.χ. τοξικομανείς. Γενικότερα ο εθελοντισμός συμβάλλει στην ανάπτυξη ενός αισθήματος αλληλεγγύης, αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι παρέχει βοήθεια σε ανθρώπους που πραγματικά την έχουν ανάγκη, δίνοντας μ' αυτόν τον τρόπο την ευκαιρία στα άτομα που συμμετέχουν να δείξουν τον ανθρωπισμό που διαθέτουν. Μη διστάζετε λοιπόν να προσφέρετε σε αυτούς που σας χρειάζονται, είναι το καλύτερο δώρο που μπορείτε να κάνετε για τα Χριστούγεννα και όχι μόνο φυσικά.
                                                                                                                            Μ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε μας την asinARTisia σου!