Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2013

Νομίζατε ότι τα ξέρατε όλα για το τσάι;

  Το κρύο έχει κάνει για τα καλά την εμφάνισή του και η καλύτερη παρέα δίπλα στο τζάκι είναι το τσάι. Καιρός να μάθουμε κάποια πράγματα για το ρόφημα αυτό. Πάρτε μια κούπα λοιπόν και πάμε για τσάι και συμπάθεια!
  Το τσάι γνωστό και ως τέιον (στην καθαρεύουσα) είναι το πιο διαδεδομένο ρόφημα μετά το νερό. Οι διάφορες ποιότητές του προκύπτουν και από τα διάφορα στάδια επεξεργασίας του. Η ονομασία του μαντέψτε από που προέρχεται; Από τους Κινέζους! Ναι ναι και εδώ έχουν βάλει το χέρι τους! Ένας μύθος λέει μάλιστα ότι το τσάι ανακαλύφθηκε κατά τύχη. Σε κάποια περιοχή έβραζε νερό σε ένα σκεύος. Ξαφνικά φύσηξε άνεμος και μερικά φύλλα από ένα θάμνο που βρισκόταν κοντά έπεσαν στο νερό. Μύρισαν το χρωμστιστό-ευωδιαστό ρόφημα και το δοκίμασαν. Και έτσι ξεκίνησε το ταξίδι του τσαγιού μέσα στο χρόνο.
  Στην αγορά βρίσκουμε πολλές ποικιλίες του και καθεμιά έχει και κάποιες ευεργετικές ιδιότητες. Ονομαστικά σας αναφέρω μεταξύ άλλων το πράσινο, το μαύρο, το λευκό αλλά και το ελληνικό τσάι του βουνού. Επίσης άλλες γνωστές ποικιλίες τσαγιού είναι το pu er που έχει σκούρο μαύρο χρώμα και το rooi bos με κόκκινο χρώμα.
  Το τσάι είναι αντιοξειδωτικό και βοηθά πέραν όλων των άλλων και στην καύση του
λίπους. Προσοχή όμως γιατί η υπερβολική κατανάλωση εκτός του ότι θα σας συμφιλιώσει με την τουαλέτα σας, θα σας κάνει να μην κλείσετε μάτι! Όσο αθώο και αν φαίνεται μπορεί να περιέχει μια ικανή ποσότητα καφεΐνης που θα σας κρατήσει ξύπνιους! (ο καφές μπορεί να περιέχει 85-160mg καφεΐνης ενώ το τσάι 40-15mg). Βέβαια πλέον στην αγορά μπορούμε εμείς με τα ευαίσθητα νεύρα να αγοράσουμε τσάι χωρίς καφεΐνη. 
  Για το κλείσιμο να σας πω ότι σχεδόν κάθε χώρα έχει το δικό της τσάι. Έτσι και η Ελλάδα προσφέρει το Δίκταμο που φύεται στην Κρήτη και αντικαθιστά το κλασικό ρόφημα. Τσάι με λεμόνι, κανέλα, τζίντζερ ή ακόμη και με γάλα ή και μέλι, όπως και αν το πίνετε καθίστε με καλή παρέα και απολαύστε το!

                                                                                                                                       Th.