Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2012

Σκι: το άθλημα του χειμώνα

Μιας και κρύωσε επιτέλους ο καιρός, και λέω επιτέλους γιατί έρχονται και τα Χριστούγεννα και δεν έλεγε τώρα να στολίζουμε δέντρο με κοντομάνικο, είπα να σας παρουσιάσω ένα αμιγώς χειμωνιάτικο άθλημα,το σκι! Προτού λοιπόν πάτε στις Ελβετικές Άνδεις για να επιδείξετε ή και να βελτιώσετε τις επιδόσεις σας θα σας πω κάποια πράγματα για την προέλευσή του, μη σας ρωτήσει κανείς και δεν ξέρετε και σας πουν και άσχετους!
Το σκι λοιπόν γεννήθηκε στην Σκανδιναβία και εξυπηρετούσε καθαρά πρακτικούς σκοπούς, αυτούς της μετακίνησης των ανθρώπων στο χιόνι από το ένα μέρος στο άλλο. Για να το πετύχουν αυτό χρησιμοποιούσαν ένα ζευγάρι μακρόστενες ξύλινες σανίδες, τις οποίες έδεναν σε παπούτσια ή σε μπότες, τα γνωστά μας σκι, απ' όπου πήρε και το άθλημα την ονομασία του. Τα αρχαιότερα δείγματα σκι βρέθηκαν στη Φινλανδία και στη Σουηδία και πηγαίνουν 4000 με 5000 χρόνια πίσω, ενώ ήταν πιο κοντά και πιο πλατιά από τα σημερινά πέδιλα. Το 1860 ο Νορβηγός Sondre Nordheim χρησιμοποίησε πρώτος δέστρες που σταθεροποιούσαν τις μπότες στα σκι, και στο μπροστινό μέρος και στη φτέρνα. Αυτή η προσθήκη το ανήγαγε σε μέσο ψυχαγωγίας αλλά και άθλησης. Το 1924 μάλιστα ιδρύθηκε η Διεθνής Ομοσπονδία Σκι.
Τέλος το σκι απαιτεί ειδικό εξοπλισμό, ενώ δεν υπάρχουν συγκεκριμένες τεχνικές κίνησης όπως σε άλλα αθλήματα. Πρόκειται για ατομικό άθλημα και ο κάθε αθλητής χρησιμοποιεί ειδική ενδυμασία, παπούτσια και κατάλληλα πέδιλα. Το πρώτο οργανωμένο χιονοδρομικό κέντρο στην Ελλάδα είναι αυτό του Σελίου, το οποίο βρίσκεται στο όρος Βέρμιο και λειτουργεί μέχρι σήμερα. Επίσης το σκι ανήκει στα Ολυμπιακά Αθλήματα. Αυτά τα ολίγα!
                                                                                                                            Μ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε μας την asinARTisia σου!