Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2012

Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο!


Δεν ξέρω αν το νιώσατε κι εσείς, αλλά ένα περίεργο πράγμα, με το που μπήκε ο Δεκέμβρης μύρισε Χριστούγεννα! Σήμερα λοιπόν που οι περισσότεροι κατά πάσα πιθανότητα στολίζετε το χριστουγεννιάτικό σας δέντρο (αν δεν το έχετε κάνει ήδη δηλαδή) θα σας αφηγηθώ την ιστορία του (κάτι μου λέει πώς αν μάθετε την προέλευσή του θα προτιμήσετε όλοι φέτος το πατροπαράδοτο ελληνικό καράβι..)
Αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί στολίζουμε έλατο κι όχι κάποιο άλλο δέντρο; Πολύ απλά γιατί τον 8ο αιώνα (τώρα πρόσφατα..) ο Άγιος Βονιφάτιος θέλησε  να καταργήσει την ιερότητα που αποδιδόταν μέχρι τότε στη βελανιδιά από τους ειδωλολάτρες, κι έτσι καθιέρωσε το έλατο ως χριστουγεννιάτικο δέντρο.
Το πρώτο στολισμένο δέντρο έκανε την εμφάνισή του στη Γερμανία το 1539 (σας το είπα ότι θα στραφείτε στο καράβι..) και ήταν στολισμένο με συσκευασμένα φαγητά, ρούχα ή άλλα χρήσιμα είδη (μα φαντάζεστε τώρα κάλτσα για κορυφή;) Καθώς τα χρόνια περνούσαν και το βιοτικό επίπεδο των ανθρώπων ανέβαινε, τη θέση των χρηστικών αντικειμένων πήραν τα διακοσμητικά στολίδια. Σύμφωνα με την παράδοση ο πρώτος που στόλισε δέντρο ήταν ο μοναχός Μαρτίνος Λούθηρος.
Στην Ελλάδα τώρα, το έθιμο του στολισμού του χριστουγεννιάτικου δέντρου έφερε ο βαυαρικής καταγωγής βασιλιάς Όθωνας το 1833. Αρχικά στολίστηκε δέντρο στα ανάκτορα του Ναυπλίου και έπειτα στης Αθήνας, όπου οι πολίτες έκαναν ουρά για να το δουν και να το θαυμάσουν.
Και για το τέλος σας άφησα το πιο ακριβό χριστουγεννιάτικο δέντρο που έχει υπάρξει. Μπορείτε να φανταστείτε πού; Μα φυσικά στο Αμπου Ντάμπι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Το δέντρο αυτό στολίστηκε με αληθινά πανάκριβα κοσμήματα με πολύτιμους λίθους, τα οποία ήταν προς πώληση, ενώ η συνολική τους αξία έφτανε τα 11 εκατομμύρια δολάρια παρακαλώ! (να μια καλή και συμφέρουσα πρόταση για το δήμο Αθηναίων).
                                                                                                                    Μ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε μας την asinARTisia σου!