Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2012

Όταν ένα αστέρι πέφτει..


Εσείς ανήκετε στους τυχερούς που φέτος τον Αύγουστο είδατε αστέρια να πέφτουν; Αν ναι, τότε θα συμφωνήσετε μαζί μου ότι πρόκειται για ένα μοναδικής ομορφιάς φαινόμενο..Πού όμως οφείλεται και πώς προκύπτει;
Οι Περσείδες λοιπόν, ή κατά κόσμον πεφταστέρια, είναι βροχή διαττόντων, μικρών δηλαδή κομματιών (ακόμη και σε μορφή σκόνης), που αποτελούν κατάλοιπα του κομήτη Swift-Tuttle. Όταν αυτά εισέρχονται στην ατμόσφαιρα της Γης με ταχύτητες τεράστιες, καίγονται μέσα σε δευτερόλεπτα λόγω της τριβής τους με την ατμόσφαιρα. Όποια από αυτά είναι αρκετά μεγάλα και καταφέρνουν να φτάσουν στην επιφάνεια της Γης, λέγονται μετεωρίτες. Αντιθέτως όσα χαρακτηρίζονται από μεγάλη λάμψη και φαίνονται σαν να σχίζουν τον ουρανό λέγονται βολίδες. Το όνομα Περσείδες προήλθε από την προβολή του ακτινοβόλου σημείου τους στον αστερισμό του Περσέα και φαίνεται σαν να έρχονται από αυτήν την κατεύθυνση.
Η πρώτη αναφορά του φαινομένου πραγματοποιήθηκε 20 αιώνες πριν, στην Άπω Ανατολή. Σήμερα η βροχή των διαττόντων είναι ορατή από τα μέσα Ιουλίου, ενώ η κορύφωσή της σημειώνεται μεταξύ 9 και 14 Αυγούστου, οπότε ο ρυθμός των μετεώρων αγγίζει τα 60 και περισσότερα την ώρα, ενώ ο ρυθμός τους αυξάνεται αμέσως πριν την αυγή.
Ίσως χρειαστεί να ξενυχτήσετε όπως καταλαβαίνετε αλλά πραγματικά αξίζει τον κόπο. Και μην ξεχάσετε να κάνετε και μια ευχή όταν θα τα δείτε να πέφτουν, ποτέ δεν ξέρετε.. ;) 
                                                                                                                                           Μ.












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε μας την asinARTisia σου!