Σάββατο 29 Δεκεμβρίου 2012

Από πού ξεκίνησε η τράπουλα;

Τώρα στις γιορτές το χαρτάκι μας το παίζουμε είναι η αλήθεια, έτσι για το καλό! Για να είναι καλό όμως θα ήταν σοφό να παίζετε με ξηρούς καρπούς και όσπρια ή έστω με μικροποσά, δεν είναι εποχές για να χάνουμε και πολλά..Με αφορμή λοιπόν αυτή μας την "παράδοση" είπα να σας παρουσιάσω την ιστορία της πολυχρησιμοποιημένης και πολυαγαπημένης τράπουλας!
Πάμε λοιπόν ένα ακόμη ταξίδι, στη μακρινή Κίνα αυτή τη φορά. Ήταν 618 μ.Χ. θυμάμαι όταν η τράπουλα έκανε για πρώτη φορά την εμφάνισή της. Στην Ευρώπη και συγκεκριμένα στην Ισπανία εισήχθη το 1380 από την Οθωμανική Αυτοκρατορία ή την Αίγυπτο. Οι μοντέρνες τράπουλες όμως προέρχονται από τη Γαλλία, όπου και εκτοπίστηκαν τα αραβικά σχέδια που μέχι τότε είχαν. Στα 1480 λοιπόν εμφανίζονται στα γαλλικά τραπουλόχαρτα τα γνωστά μας "χρώματα", η κούπα δηλαδή, το μπαστούνι, το τριφύλλι και το καρό αντιπροσωπεύοντας τάξεις ανδρών. Οι κούπες ήταν σύμβολο του κλήρου και της ιεροσύνης, τα σπαθιά των αρχόντων και των ευγενών, τα μπαστούνια της αγροτικής τάξης και τέλος τα καρό της πλούσιας εμπορικής τάξης.
Τα τραπουλόχαρτα κατασκευάζονται στην Ιταλία, εξού και η ονομασία τους, από την ιταλική λέξη trappola που σημαίνει παγίδα, δόλος. Οι φιγούρες μαντέψτε από πού εμπνεύστηκαν..Από τα ταρό φυσικά! Την τράπουλα που χρησιμοποιείται για την πρόβλεψη του μέλλοντος από αρχαιοτάτων χρόνων. Οι πρώτες τράπουλες ήταν αρκετά ακριβές καθώς κάθε τραπουλόχαρτο ζωγραφιζόταν στο χέρι! Με την εφεύρεση της ξυλογραφίας όμως έγιναν πολύ πιο προσιτές. Ο αριθμός των φύλλων καθορίστηκε στη Γαλλία φυσικά. Ξέρετε όμως τι συμβολίζουν οι αριθμοί της τράπουλας; Τα 52 φύλλα αντιπροσωπεύουν τις 52 εβδομάδες του χρόνου. Τα 4 "χρώματα" είναι οι εβδομάδες του μήνα, τα 13 φύλλα που έχει κάθε κατηγορία χρώματος είναι οι 13 εβδομάδες μιας εποχής και τέλος οι 12 φιγούρες είναι οι 12 μήνες του χρόνου.
 Ο Άσσος Μπαστούνι έχει και μία ακόμη ονομασία, "Φύλλο θανάτου". Αυτό γιατί στην Αγγλία το 1562 ψηφίστκε με νόμο η θανατική ποινή για όποιον πλαστογραφούσε το συγκεκριμένο τραπουλόχαρτο. Παλαιότερα οι φιγούρες ήταν ολόσωμες. Οι αναστρέψιμες φιγούρες και τα σύμβολα στις 4 γωνίες των φύλλων εξαπλώθηκαν στην Ευρώπη μετά το 1850. Τέλος οι Αμερικάνοι γύρω στο 1800 πρόσθεσαν τα 2 φύλλα του μπαλαντέρ, πλαστικοποίησαν τα χαρτιά και στρογγύλεψαν τις γωνίες για μεγαλύτερη αντοχή και καλύτερη αίσθηση στην αφή. Απολαύστε λοιπόν τα τραπουλοπαιχνίδια σας (που είναι και πολλά)!
                                                                                                                                                Μ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε μας την asinARTisia σου!