Σάββατο 29 Δεκεμβρίου 2012

Τι επιτεύχθηκε επιστημονικά το 2012;

Και καθώς κάθε μέρα που περνάει μας φέρνει όλο και πιο κοντά στον καινούριο χρόνο είπα να σας παρουσιάσω τώρα που προλαβαίνω τα πιο σημαντικά επιστημονικά επιτεύγματα του 2012.
Στην πρώτη θέση δεν θα μπορούσε να είναι άλλο από το μποζόνιο του Πίτερ Χιγκς, ο οποίος μίλησε για αυτό 40 χρόνια πριν. Μόλις φέτος τον Ιούλιο όμως οι επιστήμονες του CERN ανακοίνωσαν πως είναι σχεδόν βέβαιοι ότι εντόπισαν κάτι που του μοιάζει και θα επιβεβαιώσει πώς η ύλη αποκτά τη μάζα της.
Μέσα στο 2012 έγινε και η ανακάλυψη Γερμανών επιστημόνων, οι οποίοι έδωσαν στη δημοσιότητα το γονιδίωμα του ανθρώπου του Ντενίσοβα. Πρόκειται για είδος που ζούσε στη Σιβηρία και ήταν συγγενικό με εμάς!
Το επόμενο επίτευγμα έρχεται από το Πανεπιστήμιο του Κιότο. Εκεί οι Ιάπωνες ερευνητές κατόρθωσαν να κατασκευάσουν ωάρια χρησιμοποιώντας βλαστικά κύτταρα. Μάλιστα τα γονιμοποίησαν και τα εμφύτευσαν σε πειραματόζωα, τα οποία ύστερα από μια φυσιολογική εγκυμοσύνη έφεραν στον κόσμο υγιή ποντικάκια.
Αυτόν το χρόνο πραγματοποιήθηκε και η επιτυχημένη προσεδάφιση του εξελιγμένου ρομποτικού σχήματος Curiosity στον Άρη. Επρόκειτο για μεγάλη πρόκληση για τη NASA καθώς η επιτυχία αυτή ήταν ένα μεγάλο βήμα στην κατάκτηση του διαστήματος.
Μια ακόμη ανακάλυψη ήταν αυτή των "φερμιονίων Μαγιοράνα". Μη μου πείτε ότι δεν τα ξέρετε! Πρόκειται για τα αντισωματίδια των εαυτών μας, μια ιδιαιτέρως παράξενη κατηγορία. Ήρθαν στο φως χάρη σε ένα ειδικά σχεδιασμένο τρανζίστορ.
Το μεγάλο στοίχημα για τους επιστήμονες ήταν να καταφέρουν να παρέμβουν σε συγκεκριμένα γονίδια και να "σπάσουν" το γενετικό μας κώδικα. Η εμφάνιση του TAL Effector, ενός εξελιγμένου εργαλείου, οδήγησε προς αυτήν την κατεύθυνση, δίνοντας στους επιστήμονες τη δυνατότητα να "αποσιωπούν" σε βατράχους, παραγωγικά ζώα, ακόμη και σε κύτταρα ασθενών (ό,τι καταλάβατε κατάλαβα).
Τον περασμένο Νοέμβριο επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Τύμπιγκεν χρησιμοποίησαν ένα λέιζερ ακτίνων-Χ του οποίου η λάμψη είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή των συμβατικών ακτίνων, με σκοπό να προσδιορίσουν τη δομή ενός ενζύμου. Το ένζυμο αυτό σχετίζεται με το παράσιτο Trypanosoma brucei που προκαλεί την ασθένεια του ύπνου.
Το 2012 ήταν που έγινε και αυτή η ανακάλυψη. Μέχρι τότε πιστεύαμε ότι μόνο το 2% του DNA μας είναι το χρήσιμο, καθώς απαρτίζεται από 20.000-23.000 γονίδια που παράγουν πρωτεΐνες. Το υπόλοιπο 80% όμως είναι το λειτουργικό σύστημα που ελέγχει το γονιδίωμά μας όπως αποδείχθηκε από την 5ετή έρευνα που έγινε. Μόνο άχρηστο δεν είναι λοιπόν όπως πίστευαν.
Περνάμε και την ανακάλυψη που πηγαίνει την τηλεκίνηση ένα βήμα πιο πέρα. Ειδικοί του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Φυσικής του Πανεπιστημίου Τζον Χοπκινς παρουσίασαν έναν εξελιγμένο ρομποτικό βραχίονα με το όνομα Modular Prosthetic Limb. Ο βραχίονας αυτός προσφέρει σε παράλυτα άτομα τη δυνατότητα αυτονομίας κινήσεων μέσω της σκέψης τους.
Κλείνουμε με μια πολύ σημαντική ανακάλυψη που έρχεται από ερευνητές στην Κίνα. Μέσω των μετρήσεων του Πειράματος Νετρίνων του Αντιδραστήρα Daya Bay η ομάδα κατόρθωσε να προσδιορίσει την τιμή της τελευταίας παραμέτρου που απαιτείται για την περιγραφή των ταλαντώσεων των νετρίνων, του τρόπου με τον οποίο τα σωματίδια περνούν από τον ένα τύπο στον άλλο. Αυτό θα επιτρέψει στους επιστήμονες να δώσουν ίσως απάντηση στο μεγάλο αίνιγμα της ύπαρξης ύλης και αντιύλης στο Σύμπαν.
 Εύχομαι η νέα χρονιά να είναι ακόμη πιο παραγωγική για τον επιστημονικό κλάδο και να προχωρήσει την ανθρωπότητα πολλά βήματα παραπέρα.
                                                                                                                                        Μ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε μας την asinARTisia σου!