Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2012

Όνειρα: όλα όσα δεν ξέρουμε..

Κάθε βράδυ που πέφτουμε για ύπνο ονειρευόμαστε. Άλλα όνειρα είναι απλά, άλλα υπερπαραγωγικά, άλλα μας τρομάζουν και μας κάνουν να θέλουμε να πεταχτούμε, ενώ άλλα μας κάνουν να μη θέλουμε να ξυπνήσουμε. Πόσο καλά όμως γνωρίζουμε τη διαδικασία των ονείρων; Πάμε να δούμε κάποιες πληροφορίες που ίσως να μην έχετε ξανακούσει..
Δυστυχώς ή ευτυχώς ξεχνάμε το 90% των ονείρων που βλέπουμε. Μέσα σε 5' αφού ξυπνήσουμε έχουμε ξεχάσει τα μισά μας όνειρα ενώ στα επόμενα 10' ξεχνάμε το 90% αυτών.
Όνειρα βλέπουν και οι τυφλοί άνθρωποι. Αν έχασαν την όρασή τους μετά τη γέννησή τους τότε βλέπουν και εικόνες. ενώ αν είναι εκ γενετής τυφλοί τα όνειρά τους περιλαμβάνουν τις υπόλοιπες αισθήσεις τους, ακοή, οσμή, γεύση, όχι όμως εικόνες.
Όλοι ονειρευόμαστε, άσχετα αν λέμε ότι το προηγούμενο βράδυ δεν είδαμε κανένα όνειρο, απλά δεν τα θυμόμαστε. Αυτό που δεν κάνουμε όλοι είναι να βλέπουμε χρωματιστά όνειρα. 12% των ανθρώπων με προβλήματα όρασης ονειρεύονται ασπρόμαυρα, ενώ το υπόλοιπο 88% βλέπει έγχρωμα όνειρα.
Τα αρνητικά συναισθήματα είναι πιο συχνά στα όνειρα απ' ότι τα θετικά. Αυτό μπορείτε να το διαπιστώσετε και μόνοι σας αφού τις περισσότερες φορές ξυπνάτε με άγχος.
Κατά μέσο όρο βλέπουμε τέσσερα έως επτά όνειρα, ενώ μπορούμε να ονειρευτούμε οπουδήποτε ακόμη κι αν κοιμηθούμε για πολύ λίγο.
Και τα ζώα ονειρεύονται. Όσοι από εσάς έχετε σκυλάκι παρατηρείστε το την ώρα που κοιμάται και θα δείτε ότι τα πόδια του κινούνται σαν να τρέχει και βγάζει ήχους σαν να κυνηγάει κάτι. Μελέτες έχουν δείξει τα ίδια εγκεφαλικά κύματα κατά τη διάρκεια του ύπνου τους με αυτά των ανθρώπων.
Κατά τη διάρκεια του ύπνου το σώμα μας παραλύει προκειμένου να προστατευθεί από τυχόν απότομες κινήσεις που μπορούμε να κάνουμε λόγω των ονείρων μας και να τραυματιστούμε.
Τέλος άνδρες και γυναίκες δεν έχουμε τα ίδια όνειρα. Περίπου το 70% των χαρακτήρων που πρωταγωνιστούν στα ανδρικά όνειρα είναι άτομα του ίδιου φύλλου. Οι γυναίκες από την άλλη, βλέπουν ίσο αριθμό ανδρών και γυναικών στα όνειρά τους. Οι άνδρες γενικά έχουν πιο επιθετικά συναισθήματα στα όνειρά τους απ' ότι οι γυναίκες.
                                                                                                                                         Μ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε μας την asinARTisia σου!