Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2012

Η πολυτάλαντη στάχτη!

Αν ανήκετε κι εσείς σ' αυτούς που φέτος αποφάσισαν να ζεσταθούν με τζάκι και όχι με πετρέλαιο τότε θα βρείτε το συγκεκριμένο άρθρο μάλλον ενδιαφέρον. Θα σας μιλήσω για το τι μπορείτε να κάνετε με τη στάχτη του τζακιού σας, όχι φυσικά να την πετάξετε. Δεν θα σας παρουσιάσω όλες της τις χρήσεις γιατί τότε θα έπρεπε να γράφω μέχρι αύριο, μόνο τις πιο σημαντικές κατά την ταπεινή μου γνώμη. Για αρχή λοιπόν μπορείτε με τη στάχτη σας να φτιάξετε αλισίβα, απορρυπαντικό γενικής χρήσης δηλαδή. Απλά βράστε 2-3 κουταλάκια στάχτη σε μπρίκι με νερό και μετά σουρώστε χρησιμοποιώντας ένα φίλτρο καφέ. Το μείγμα αυτό καθαρίζει, λευκαίνει και απολυμαίνει ρούχα, πατώματα, ασημικά, τζάμια, πιάτα, σκουριά και πολλά πολλά άλλα.
Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε τη στάχτη για απομακρύνετε τις άσχημες οσμές. Τοποθετείστε την πάνω σε οτιδήποτε έχει άσχημη μυρωδιά κι αυτή θα εξαφανιστεί. Το ίδιο μπορεί να γίνει και στο ψυγείο σας. Βάλτε την σ' ένα πιάτο και μετά μέσα στο ψυγείο και ανανεώνετε μέχρι να φύγει η μυρωδιά.
Αν δε θέλετε να παγώσουν τα φυτά σας το χειμώνα ρίξτε πάνω τους μια στρώση από στάχτες. Κάτι τέτοιο θα κρατήσει μακριά και ανεπιθύμητα έντομα και παράσιτα. Μ' ένα σμπάρο δυο τρυγόνια δηλαδή!
Η στάχτη διώχνει και τα μυρμήγκια αν τη ρίξετε στη φωλιά τους. Επειδή δεν μπορούν να τη μεταφέρουν θ' αναγκαστούν να μετακομίσουν. Επίσης με λίγη στάχτη στις γωνίες του σπιτιού ή της αποθήκης σας θα κρατήσετε μακριά κατσαρίδες, ποντίκια και άλλα έντομα.
Η στάχτη απωθεί επίσης τις ψείρες από το τριχωτό της κεφαλής, τους ψύλλους και τα τσιμπούρια από τα αγαπημένα μας κατοικίδια. Ανακατέψτε την με λίγο ξύδι ώστε να γίνει σαν πηχτή λάσπη και απλώστε το μείγμα στο τριχωτό.
Τέλος με τη στάχτη μπορείτε να πείτε αντίο στο σκόρο. Ρίξτε την πάνω στα ρούχα σας και μετά αποθηκεύστε τα. Μπορούν να μείνουν για χρόνια στη ντουλάπα σας χωρίς να πάθουν απολύτως τίποτα! Όταν χρειαστεί να τα φορέσετε απλώς τινάξτε τα!
                                                                                                                             Μ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε μας την asinARTisia σου!