Καθημερινές αθώες φαινομενικά ενοχλήσεις που έχουμε, όπως ένας πονοκέφαλος για παράδειγμα, μπορεί να έχουν μια βαθύτερη αιτία απ' αυτήν που νομίζουμε όπως τον εθισμό. Πάμε να δούμε λοιπόν 4 εθισμούς που μπορεί να έχουμε αλλά να το αγνοούμε.
Αρχικά μπορεί να είμαστε εθισμένοι στον καφέ, στην καφεΐνη συγκεκριμένα. Αν πίνετε πολλούς καφέδες καθημερινά, ενώ όταν τους στερείστε γίνεστε οξύθυμοι, νευρικοί και υποφέρετε από πονοκεφάλους τότε μάλλον είστε εθισμένοι στο βασικό συστατικό του καφέ. Η καφεΐνη όμως ως γνωστόν δεν είναι συστατικό μόνο του καφέ αλλά και άλλων ροφημάτων όπως είναι το τσάι ή κάποια αναψυκτικά. Έτσι όσο περισσότερη καφεΐνη λαμβάνετε τόσο περισσότερο την έχετε ανάγκη. Αν έχετε ναυτία, κούραση, πονοκέφαλο και πόνους στο στήθος τότε σίγουρα είστε εθισμένοι σε αυτήν.
Ένας ακόμη εθισμός των τελευταίων μάλιστα χρόνων είναι αυτός με το διαδίκτυο. Περίπου το 10-15% του πληθυσμού είναι εθισμένο στο ίντερνετ. Τα εθισμένα άτομα έχουν ως προτεραιότητά τους το χρόνο που περνούν σερφάροντας στο διαδίκτυο. Η αποχή απ' αυτό δημιουργεί συμπτώματα στέρησης, εκνευρισμό. Κάποιοι μπορεί να νιώθουν μόνοι ή και να οδηγηθούν στην κατάθλιψη όταν δεν έχουν τη δυνατότητα να συνδεθούν στο ίντερνετ.
Η εργασιομανία αποτελεί μία ακόμη μορφή εθισμού. Οι άνθρωποι που πάσχουν απ΄αυτήν έχουν το μυαλό τους κολλημένο συνεχώς στη δουλειά τους και βρίσκουν λόγους για να δουλέψουν ακόμη κι όταν δεν υπάρχει ουσιαστική ανάγκη. Πρόκειται για μια ψυχαναγκαστική διεργασία και συναισθηματική διαταραχή που δε σχετίζεται με τις ώρες που δουλεύει κάποιος ή με το πόσο αγαπάει τη δουλειά του. Συνήθως τα εργασιομανή άτομα δεν αγαπούν πραγματικά τη δουλειά τους αλλά εξαρτώνται απ΄αυτήν λόγω της αδρεναλίνης που τους προκαλεί ή του επαίνου που αποκομίζουν ενώ εργάζονται.
Ένας τελευταίος εθισμός είναι αυτός με την τηλεόραση. Σήμερα το 12,5% του πληθυσμού δηλώνει εθισμένο με το μαγικό κουτί και αισθάνονται άγχος στη σκέψη και μόνο ότι δεν θα μπορέσουν να παρακολουθήσουν το αγαπημένο τους πρόγραμμα. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η τηλεόραση μπορεί να είναι ένας τρόπος αντιμετώπισης της θλίψης, της μοναξιάς και του στρες. Όταν όμως τα άτομα στηρίζονται σε αυτήν για να ξεπεράσουν τα συναισθηματικής φύσεως προβλήματά τους τότε μπορούν εύκολα να οδηγηθούν σε εθισμό. Γι΄αυτό όλα με μέτρο!
Μ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Γράψε μας την asinARTisia σου!