Δεν υπάρχει περίπτωση ν' ανοίξεις γυναικεία τσάντα και να μη βρεις τουλάχιστον ένα κραγιόν μέσα. Αν είστε γυναίκες καταλαβαίνετε πολύ καλά τι εννοώ..Αποτελεί ένα από τα απαραίτητα εργαλεία του μακιγιάζ μας ενώ η ποικιλία χρωμάτων, υφών και διάρκειας είναι πάρα πολύ μεγάλη! Φανταστείτε ότι το 92% των γυναικών το φοράει καθημερινά (καθόλου παράλογο δε μου φαίνεται αυτό). Πότε όμως το κραγιόν έκανε για πρώτη φορά την εμφάνισή του;
Το ντεμπούτο του λοιπόν υπολογίζεται πως έγινε πριν από 5.000 χρόνια στην πόλη Sumerian στο σημερινό Ιράκ. Η Κλεοπάτρα ήταν από τις πρώτες γυναίκες που κατάλαβαν τη χρησιμότητά του, γι΄αυτό χρησιμοποιούσε λιωμένα σκαθάρια για να δίνει στα χείλη της ένα έντονο κόκκινο χρώμα. Το 16ο αιώνα οι κυρίες της αυλής με πρώτη την ίδια τη βασίλισσα Ελισάβετ Ι έβαφαν τα χείλη τους με ένα μείγμα από κερί μέλισσας και υδραργυρούχο σουλφίδιο. Το 1770 το βρετανικό Κοινοβούλιο πέρασε νόμο σύμφωνα με τον οποίο όποια γυναίκα φορούσε κραγιόν θα θεωρούνταν μάγισσα και θα καταδικαζόταν σε θάνατο.
Ο πρώτος που κατασκεύασε κραγιόν σε στερεά μορφή ήταν ο Άραβας γιατρός και φαρμακοποιός Abu al-Qasim al-Zahrawi χρησιμοποιώντας άρωμα και άλλα συστατικά σε πεπιεσμένα καλούπια, ενώ οι μεταλλικές θήκες των κραγιόν εμφανίστηκαν το 1915. Η δημοτικότητα του κραγιόν αυξήθηκε κατά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο χάρη στη βιομηχανία του σινεμά που έκανε και το μακιγιάζ γενικότερα καθημερινή συνήθεια. Το μακράς διαρκείας κραγιόν το οφείλουμε στην Αμερικανίδα φαρμακοποιό Hazel Bishop, η οποία το παρασκεύασε το 1950. Τέλος η μέση γυναίκα καταναλώνει περίπου 2-3 κιλά κραγιόν κατά τη διάρκεια της ζωής της, γλείφοντας απλώς τα χείλη της.
Μ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Γράψε μας την asinARTisia σου!